Monday, June 28, 2010

OKU DALAM ORGANISASI


SALAM PERJUANGAN.

1. Ada banyak perkongsian menarik semasa mengikuti Bengkel Kejurulatihan Pilihanraya baru-baru ini. Antaranya pandangan tokoh ulama muda yang versatil penampilannya iaitu Ustaz Nasarudin Tantawi , yang juga Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat. Katanya antara kekangan yang merencatkan kelincinan gerak kerja PAS selama ini adalah masalah kurangnya tenaga yang mahu dan mampu memberikan masa, tenaga dan buah fikiran bagi mengerakkan parti.

2. Ini bukannya pendedahan bersifat rahsia pun. Semua orang tahu. Lagipun masalah ini adalah dianggap biasa bagi mana-mana organisasi. Namun tak ramai yang sanggup dan mahu memikirkan akan jalan keluarnya. Baik pemimpin apatah lagi ahli biasa/orang bawahan. Moga kita dipelihara Allah dari petaka sindrom kelesuan berfikir atau fenomena ‘pengangguran otak’ yang membahayakan ini.

3. Maknanya orang yang bersedia dan berupaya untuk bekerja serta menyumbang samada masa, tenaga, atau idea kepada PAS tak ramai. Yang ramainya adalah yang tak upaya atau kurang upaya (OKU). Ramai yang penonton dari menjadi pemainnya. Buktinya, jawapan ‘ana tak mampu ’, ‘ana tak upaya’, ‘ana tak bersedia ’. ‘ana tak mahu’ atau yang sewaktu dengannya, adalah ratib biasa yang sering kali diucapkan sebaik diminta untuk memikul sesuatu tugas yang diamanahkan. Mungkin sebahagiannya cuba bersifat tawaduk. Tapi sebahagiannya ada juga yang benar akuannya. Memang sungguh-sungguh atau betul-betul tak upaya atau kurang upaya. Ikhlas sekali para pejuang ini. Jujur mengakui realiti diri.

4. Apapun hanya OKU inilah yang ada dan bersedia menerima arahan.Walhasilnya impak tugas yang dilaksanakan hanya sekadarnya sahajalah. Mungkin acapkali jauh dari KPI yang disasarkan. Oleh itu kepada siapa mahu dipersalahkan?.......

5. Saya boleh bersetuju dengan pandangan sahabat saya yang juga bekas setiausaha perhubungan PAS negeri, dalam perbualan tempoh hari. Ujarnya bukannya payah sangat untuk hidupkan atau aktifkan cawangan PAS yang ada. Langkah duluannya, sediakan orang yang sanggup berikan MASA untuk kerja-kerja parti ini. Kalau tahap menyediakan ‘man power’ inipun terasa sukar. Jawapnya akan sukarlah jalannya untuk cawangan itu untuk aktif berperanan. Namun kalau ada ‘man powernya’, apa sahaja elemen yang wajib ada pada sebuah cawangan yang aktif, akan mudah sahaja dibentuk dan diwujudkan nanti. Tak kiralah samada idea, aktiviti, skil mengurus, jentera, strategi dan sebagainya.


6. Jadi isu primernya di sini, tak ramai yang bersedia memberikan MASAnya untuk perjuangan Islam ini. Apakah sibuk benarkah kita selama ini?, atau kita sengaja memilih untuk tidak mahu disibukkan?. Yakni memilih untuk hidup dalam ‘zon selesa’ iaitu diluar wilayah keletihan dalam memikirkan permasalahan umat. Apakah kita masih ingat bahawa sesaat masa yang dihabiskan untuk kerja-kerja Islam ini lebih tinggi nilaiannya di sisi Allah dari dunia dan segala isinya?. Bukankah Rasullullah juga pernah mengingatkan bahawa dunia ini adalah tempat kita berladang dan segala hasil tuaiannya akan kita nikmati di akhirat nanti?. Tidak gusarkah kita kerana nantinya kita akan ditanya tentang umur dan masa kita di dunia ini, bagaimana kita menguruskannya ?...... JUSTERU, AYOH!, BANGKITLAH WAHAI DIRI UNTUK BERBAKTI DAN MENGABDI DIRI KEPADA AGAMAMU (ISLAM). LEDAKKAN SEGALA KERAGUAN DI DALAM DIRIMU DEMI SEBUAH PERJUANGAN MENEGAKKAN ISLAM…….ALLAHUAKBAR!!!

No comments:

Post a Comment